PROGRAMOK ÉS SZABADIDŐ

Gömbkilátó


A Gömbkilátó Balatonboglár ékessége, sokak kedvelt kirándulóhelye, a Várdomb legmagasabb pontján áll. Xantus János tervezte, ezt az acélszerkezetű gömböt eredetileg az 1967-es Budapesti Nemzetközi Vásárra készítették, ahol a belföldi idegenforgalom pavilonja volt, majd itt a Várdombon, az egykori földsáncok fölé lett felállítva. Környezete, a Várdomb, környezetvédelmi oltalom alatt áll. Az 1958-as brüsszeli világkiállítás híres jelképének ihletésében épült Kádár István mérnök tervei alapján. Gömb alakú 15 méter átmérőjű szerkezetét 240 háromszöglemez alkotja. Ez a szerkezet egy geometriai érdekesség, egy egységes, tökéletes forma, amely egyforma szabályos háromszögből állva formázódik egy gömbbé, méhsejtszerűen. Eredetileg belső üvegburkolattal tervezték fölállítani, melybe egy panoráma presszót álmodtak a település lelkes elöljárói. Belátva a természeti erők ellenállását, üveg nélkül épült fel, belső fa szerkezettel.

Balatonboglár város önkormányzata 2002-ben díszkivilágítással látta el a gömbkilátót, ami még a túlsó partról is látható tájékozódási pont. 2012-ben került felújításra a gömb teljes szerkezete, a belső fa-padozatot acél-szerkezetre cserélték.
A kilátótól északra található egy kő, rajta patanyom: a monda szerint egy török janicsárt vettek üldözőbe a magyarok, Ő az elfogatás helyett inkább a szakadékot választotta. Ezen a kövön dobbantott lovával, mielőtt a szakadékba ugrott.