PROGRAMOK ÉS SZABADIDŐ

Téglamúzeum


A tégla múzeum Balatonboglár és Ordacsehi között, a szelíd lankákkal övezett Bugaszegen található a Magyarországon egyedülálló „Téglagaléria”. Az első pillanatra régi kúriára emlékeztető épület eklektikusan magasodik ki környezetéből. Ez egyfajta „bolondvár”, melynek minden téglája különleges. Az építmény kivétel nélkül bontási anyagból épült. Néhol jól kivehetők a régi címerek, billogok és karcolatok, amelyek a hajdani kézművesség jeleit hordozzák az építőanyagon.
Bugaszegen él egy ember, aki már tíz éve építi szokványosnak éppen nem nevezhető komplexumát,

Ezt a csaknem kétszáz négyzetméter alapterületű, négyszintes épületet egyedül Csere János építette a két kezével, használt téglákból és terméskövekből, és kezdetben – áram híján – maga keverte hozzá a maltert. A tulajdonos azt mondja: ez az alkotó munka jelentette számára a teljes kikapcsolódást az évek során, miután szakított a helyi képviselő-testülettel, amelynek két cikluson keresztül is tagja volt. A megnyugvást a nehéz fizikai munka jelentette számára – fenn a bugaszegi szőlőhegyen, ahol egykoron a nagyapja őrizte a grófék disznóit.

Csere János a kezdetekben csak gyűjtötte a régi, különleges jelzésű monogramos és címeres téglákat, köveket a szeméttelepekről, építkezésekről. Aztán úgy érezte, az igazi helyük ezeknek a ritka köveknek egy organikus épületben lenne. Így kezdett el épülni a Bugaszegi Királyi Téglamúzeum elnevezésű vár, és akik hallottak róla, hordták hozzá az évek során a használt téglákat.

A terület megközelíthető az M7-es autópálya Balatonboglári csomópontjánál, a budapesti felhajtó ágnál elkanyarodva, majd a „HORGÁSZTÓ”jelzőtábla útmutatása szerint egy kilométernyi, aszfaltos úton.
Önálló szervezésű családi rendezvényeknek, piknikeknek is helyt ad a tulajdonos, a szomszéd halastónál napijegyes horgászat is lehetséges.

(Bejelentkezés ajánlott, mivel a tulajdonos nem állandó jelleggel tartózkodik itt. Csere János, 06-85/351-290.)